ZIGO

Zwijgen is geen optie

De werkelijkheid is te complex om de waarheid te verwachten uit één mond.


Kies voor een warm Edegem en word lid van Facebook groep

Edegem met een hart
Philip Brinckman


'De markt is het onderwijs binnengedrongen'


Wie is Philip Brinckman?


In de meer dan honderd gesprekken die wij tot nog toe voerden, passeerde het onderwijs niet zelden de revue. Vaak als magische oplossing: De plek waar een extra vak, een extra lesuur, een ander soort leerkracht, gebouw of methode het verschil zou maken. En zo de kiem zou worden van een ander soort wereld.


Hoe realistisch is die goed bedoelde droom?


Philip Brinckman beantwoordt de vraag. Welbespraakt, gedreven en genuanceerd. Maar stellig. Met als mentale munitie zijn decennialange ervaring op wat de beste school van ons land genoemd wordt en de stapels literatuur die hij ‘s avonds, verblijvend in het appartement van ‘zijn’ internaat, verslonden heeft.


Een dijk van een gesprek. Voor jullie.

Thijs Van de Graaf


'Macht en waarden'


Wie is Thijs Van de Graaf?


Als de wereld massaal overschakelt van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, wat doet dat dan met de machtsverhoudingen in de wereld? Zeker als er landen zijn voor wie olie nagenoeg de enige bron van inkomsten is? Dat is, al een aantal jaar, de eerste vraag die ons bij het ochtendgloren in het hoofd schiet.


Het blijkt een belangrijke vraag te zijn. En gelukkig hebben we een job waarbij we experts kunnen uitnodigen om belangrijke vragen te beantwoorden. In dit geval: Thijs Van De Graaf, schreef het eindrapport van het Internationaal Hernieuwbaar Energieagentschap, is professor in de Internationale Politiek én een begenadigd spreker.


Begin 2021 met een perspectief zo breed en ambitieus als de verwachtingen die we van dit jaar hebben. Hoppaaaaaa!

Marjan Doom


'Waarom moet wetenschap geld krijgen?'


Wie is Marjan Doom?


Natuurlijk weten wij niet welke ervaringen jullie in het leven achter de rug hebben! Maar voor ons was een museum tot voor kort vooral gelinkt met het woordje Waarheid. Hetzelfde met wetenschap: Waarheid!


Maar hallo daar Marjan Doom, curator van het Gents Universitair Museum. Marjan koos ervoor haar wetenschapsmuseum het museum van de twijfel te noemen. Qué?


Twijfel is niet vrijblijvend, zo leren we. En wetenschap is bovenal een methode om tot Waarheid te komen, maar geen garantie. En langzaamaan dreigen we, als maatschappij, die methode dood te knijpen. De gans te slachten omdat we sneller onze gouden eieren willen.


Dit is een gesprek dat je moet horen. Al is het maar omdat we samen met Marjan tot aan de grenzen van onze taal geraakt zijn. En het uitzicht daar schoon is.

Christophe Busch


'Relaties smeed je in vredestijd'


Wie is Christophe Busch?


Opgepast: populair, hypothetisch en donker drieluik! 1. We leven allen steeds meer in bubbels waarin we alleen bevestigd worden in onze eigen mening. 2. Binnenin deze bubbels worden onze meningen bij gebrek aan tegenstem alleen maar extremer. 3. We slagen er daarom steeds minder in het compromis te vinden.


Het resultaat? Een machteloze politiek die niet de hervormingen kan doorvoeren die nodig zijn om de problemen echt op te lossen.


Het tegenargument voor dit donker drieluik? Christophe Busch! Ex-directeur van Kazerne Dossin (Holocaust) en vers directeur van het Hannah Arendt Instituut (burgerschap). Niet met een groot plan. Niet met dramatische uitspraken. Niet met vingerwijzingen, zondebokken of dogmatisch denken. Wel met empathie. Empathie, gecombineerd met messcherpe analyses gebaseerd op een breed historisch besef.


Wie zich zorgen maakt, mag dit niet missen.

Uus Knops


'Zwijgen is ok'


Wie is Uus Knops?


Uus is de enige interim psychiater van ons land. Omdat ze zich elke keer opnieuw inwerkt in een nieuwe omgeving, heeft ze een heel brede kijk op wat psychiatrie betekent en kan betekenen. Leerrijk.


Uus moest op haar 27 eerst de verdwijning en vervolgens het overlijden van haar lieve broer Casper meemaken. Ze schreef daarover Casper, een rouwboek en leert sindsdien mensen – en de wereld – beter omgaan met rouwen. 


Soms schieten woorden te kort.


Soms is zwijgen ok.

Serge de Gheldere


'De schop in de grond'


Wie is Serge de Gheldere?


Serge is er de man wel voor om het gevecht met het onmogelijke aan te gaan. Klimaatambassadeur voor Al Gore, mede-oprichter van Klimaatzaak, oprichter van Futureproofed Cities en sinds dit jaar – tegen wil en dank – ook in een gevecht voor zijn persoonlijke gezondheid verwikkeld.


We spraken hem drie jaar geleden. Maar met het jaar dat hij achter de rug heeft en de vorderingen die Europa maakt in haar strijd voor een leefbaar klimaat, wilden we hem heel graag terug spreken. Serge, immer minzaam, stemde toe. En wij zijn dankbaar dat we ons gesprek met jullie kunnen delen. Zodat we hem samen met jullie een spoedig herstel kunnen toewensen.

Karine Van Doninck


'Ik wil een voorzet zijn'


Wie is Karine Van Doninck?


“Denken op lange termijn” en “het toeval herwaarderen”, het zijn pleidooien die we vaker horen. Maar al te vaak missen ze de inhoudelijke weerhaakjes om zich echt in onze breinen en harten vast te zetten. En ons zo te verlossen van de alles-moet-snel-en-zeker-dictatuur.


We hadden klaarblijkelijk Karine Van Doninck nodig. Een van de meest toonaangevende en bevlogen wetenschapsters die ons land rijk is. Niet bang om te verdedigen wat kwetsbaar is (cool), om verantwoordelijkheid op te nemen waar roekeloosheid dreigt (dank u) en om ons woorden als weerhaakjes te geven. Opdat we niet zouden vergeten wat belangrijk is (ja!). 

Thomas Leysen


'We hebben iedereen nodig'


Wie is Thomas Leysen?


Hij zegt het schoon in het Frans maar we vertalen het graag even in onze moerstaal: “We worden vaker door wantrouwen bedrogen dan door vertrouwen.” Het is een zin die op zoveel verschillende manieren de kern van ons urenlange gesprek vat.


Thomas Leysen was of is CEO of bestuurder bij bedrijven als KBC, Mediahuis en Umicore. Organisaties die een verleden met zich meeslepen maar ook de kans bieden om op grote schaal verandering te bewerkstelligen. Organisaties die gezien worden als zowel de oorzaak als de oplossing. Organisaties die we met argusogen volgen. Tankers.


Daar aan het roer gaan staan en die tankers proberen sturen richting “beter”, vraagt een bijzonder mens. En de essentie van zo’n mens proberen vatten, leek ons meer dan de moeite waard. “On est plus souvent dupé par la défiance que par la confiance.”


Dat is gelukt.Shownotes

 • Eerdere gesprekken die aansluiten voor een namiddagje bingen
  • Thomas dochter Alexia Leysen is de bezielster van Dagen Zonder Vlees en kwam eerder bij ons langs.

  • Wanneer het gaat over een rechtvaardige transitie naar een betere maatschappij, verwijst Anthony naar ons gesprek met Stefan Hertmans.

  • We praten met Thomas over herstelbetalingen, een begrip dat ons het helderst werd beschreven door Olivia Rutazibwa.

  • De bedrijven waar Thomas zijn schouders onder zette zijn voorbeelden van tankers die je enkele graden kan doen draaien. Aan de ene kant is het nooit genoeg, aan de andere kant hebben we ook die grote bedrijven nodig. Andere moedige tankerkapiteins: Wouter TorfsDimitri Antonissen en Koen Verwee.

  • Aan de andere kant zijn er de speedboats, die wendbaarder, vrijer en zuiverder op de graat kunnen zijn, maar misschien net iets minder impact hebben. We hebben beiden nodig. Enkele speedboats die bij ons passeerden: Jonas MalissePaulien VerhaestPatrick Doyen.

 • Een fikse dosis techno-optimisme om je klimaatdepressie tegen te gaan
 • Relevante boeken


Podcast


Top

Cliff Ophalvens


'Opgepast voor de witteboordactivist'


Wie is Cliff Ophalvens?


De dag dat Cliff met zijn website begon, is de dag dat de drugwetgeving kans is beginnen maken op verandering.


Geen ludieke campagne. Maar een titanenwerk om alle wetenschappelijke informatie over weed toegankelijk te maken.


Een werk, lieve helden, dat je enkel gedaan krijgt als het welzijn van een geliefde ervan afhangt.


Opgepast.
Witteboordactivist.

Thomas Hertog


'De mens terug in het midden'


Wie is Thomas Hertog?


Wat doet dat met een Thomas, ruim twintig jaar innig te mogen samenwerken met een van de slimste mensen die ooit op onze aardbol heeft rondgereden? En wat doet dat met een Stephen Hawking, om een jonge Vlaming in jouw bureau op bezoek te krijgen en te beslissen dat je met hem jouw ideeën wil delen, aftoetsen en vormgeven?


Aan Stephen kunnen we het niet meer vragen. Aan Thomas Hertog wel. Zijn antwoorden deden ons hoofd tuimelen. Rond sterrenstelsels en zwarte gaten ver en dichtbij. Rond het nut van de wetenschap en het belang van doelloze nieuwsgierigheid. En rond de vraag die ons allen, van geboorte tot de dood, bezig houdt. Mag bezig houden. Welke plaats heeft de mens, in ons universum?


Het resultaat is een gesprek dat nog lang door onze aderen zal stromen. Klaar voor jouw shot?Shownotes


Podcast


Top

Bert Roebben


'Geloven is een keuze'


Wie is Bert Roebben?


We horen wel vaker dat we iemand “echt eens moeten spreken”. Maar het is toch iets anders als die opmerking van Anneleen De Bonte komt, de vrouw die onze laatste Zwijgen is geen optie Soiree een zaal van 500 mensen tot een staande ovatie bracht met een uiteenzetting over macht en verantwoordelijkheid.


Nog iets anders is het wanneer de gast die ons aangeraden wordt, theoloog Bert Roebben, een boek geschreven heeft dat “Volharden in de broosheid” heet. Een boek dat er elegant in slaagt schijnbare tegenstellingen met elkaar te verzoenen. Moeten we voor onszelf zorgen of voor de wereld? Egoïstisch zijn of altruïstisch? Streng of vergevingsgezind? Een vat vol nuance, die Bert Roebben, stevig onderbouwde nuance.

Angelique Van Ombergen


'De mensheid op haar tippen'


Wie is Angelique Van Ombergen?


Angelique is van het slimste dat ons land te bieden heeft. Door Forbes bekroond tot een van de meest veelbelovende wetenschapsters. Van. De. Wereld. En vandaag coördineert ze het wetenschappelijk onderzoek bij het Europese Ruimteagentschap ESA.


Het gesprek gaat breed. En diep: Van de absurditeiten in academische carrières tot de toerekeningsvatbaarheid van beruchte misdadigers.


Maar wij leerden vooral dat wanneer wij, als mens of als mensheid, beslissen om op onze tippen te gaan staan, er wonderlijke dingen kunnen gebeuren.

 Sigrid Bousset


'Minder maar dieper'


Wie is Sigrid Bousset?


We hadden niet eerder een gast aan tafel met zoveel ervaring in de culture wereld als nu met Sigrid Bousset. Cultuurministers adviseren, literaire festivals organiseren, in jury’s zetelen, de Vlaamse letteren promoten in het buitenland, schrijvers begeleiden, ze deed het. Allemaal. (Echt. Zot hé?)


Wat Sigrid in onze ogen extra cool maakt, is dat ze niet enkel met haar twee benen in de artistieke wereld staat. Ze staat met diezelfde benen middenin de realiteit, waarin het vinden van centen voor cultuur een behoorlijke hachelijke onderneming is. En ze blijft proberen.


Bij ons geen stem die je niet moet horen.
Sigrid Bousset.
Katleen Gabriëls


'Filosofie is leren sterven'


Wie is Katleen Gabriëls?


Er zijn er weinigen in België die zoveel aanzien en kennis hebben verworven over de invloed van technologie op ons leven als Katleen. Dat vinden ze niet alleen in ons landje. De wereld is het daarmee eens.


Wij vroegen haar aan tafel om te weten te komen of technologie echt de wereld kan redden. Ons leven beter kan maken. Veiliger en vrijer. Vrolijker en vriendelijker.


En als dat zo is.
Waarom moeten we daar zo lang op wachten?


Damya Laoui


'Ik heb nog niets gedaan'


Wie is Damya Laoui?


In 2018 werd Damya Laoui door New Scientist – we lezen het wekelijks – uitgeroepen tot Wetenschapstalent van het jaar. Meer dan terecht, als je zoals haar veelbelovende resultaten boekt in het ontwikkelen van een vaccin tegen kanker.


Onze verwachting was dat er achter de wetenschappelijke doorbraken een bijzondere mens moest schuilen. Iemand die de moeilijke vragen opzoekt en niet tevreden is met standaard antwoorden. Spoiler: we hadden gelijk.

Benjamin Verdonck


'Hoe het zou kunnen zijn'


Wie is Benjamin Verdonck?


Er is iets met Benjamin. Hij maakt werk dat door zowel critici als de grote massa bewonderd wordt. Hij maakt werk dat slaat en zalft. Dat groots is en tegelijkertijd bescheiden blijft.


Er is iets met Benjamin. Met de manier waarop hij met kunst de wereld probeert te veranderen. Met elk werk. Met elke voorstelling.


Luister naar zijn woorden en het woord ‘voorstelling’ zal nooit meer hetzelfde zijn.

Peter De Graef


'Ik ben mijn verleden niet'


Wie is Peter De Graef?


Moeilijk moeilijk moeilijk. Peter De Graef is een acteur, ja. Een auteur ook, ja. En een regisseur natuurlijk, dat ook, ja. Maar wat hebben we daar in Gods naam mee gezegd? Drie keer niets.


Peter De Graef is een Mens met een hoofdletter. Luidop denkend, ploegend door het leven, met een liefdevolle blik op alles en iedereen die hem omringt. Slaan en zalvend. Een Mens waar veel van te leren valt.

Frans De Clerck


'Wie gaat dat betalen?'


Wie is Frans De Clerck?


Drie jaar geleden spraken we Frans voor het eerst in een eenvoudig vergaderzaaltje bij Triodos, de eerste en voorlopig enige duurzame bank van België waarvan hij de mede-oprichter is. Dat gesprek raakte ons zo, dat we hem in de maanden en jaren daarna meermaals te gast vroegen. Hij weigerde. Elke keer. “Ik heb niets te vertellen. Het is aan de jeugd nu.”


Drie jaar lang bleef hij weigeren maar ook volgen. Hij was op elke Soiree, ontving ons samen met zijn vrouw bij hem thuis wanneer we advies zochten en dropte regelmatige bemoedigende woorden in onze mailbox. 


“Ik heb misschien iets te zeggen”, stuurde hij op 27 mei. Een week later zat hij in onze studio. Vandaag kunnen we hem delen. Eindelijk.

Maxim Februari


'Noblesse oblige'


Wie is Maxim Februari?


De naam van Maxim Februari hoef je in Nederland maar voor de helft uit te spreken – je mag kiezen welke helft – en iedereen weet over wie je het hebt. Een autoriteit is het, toch wel. Met vlijmscherpe pen en doordachte stem draagt hij er bij aan het publiek debat.


Zijn boeken belandden hier het afgelopen jaar op de stapel ‘gelezen en goedgekeurd’ en dus wilden we hem heel graag spreken. Over de onbestaande homo economicus, over technologie, over (hoe elitair) kunst (soms kan zijn), over noblesse oblige, over veiligheid.


Over het leven.
En hoe schoon dat is.
Meryem Kanmaz


'Zonder strijd is niets verworven'


Wie is Meryem Kanmaz?


De onderklasse heeft geen geld, de middenklasse heeft geen tijd. Het zijn dat soort schijnbaar eenvoudige uitspraken waarmee Meryem grote waarheden deelt. Ze tonen hoe goed belezen ze is en hoeveel tijd ze spendeert aan het nadenken over de problemen van deze tijd.


We spraken met haar over onderwerpen die voor ons – en velen met ons – nog te nieuw zijn. De historiek van de islam, bijvoorbeeld, of de evolutie van het leven van gastarbeiders in ons land.


Er bestaat geen slecht moment om uw geest te openen. Gewoon doen joh.

Marian Donner


'Het probleem ligt hoger'


Wie is Marian Donner?


We weten niet hoe het met jou zit, maar bij ons is de combinatie van het klimaatprobleem, ongelijkheid, discriminatie, vluchtelingen en polarisering – om er maar een paar te noemen – reden genoeg om ons af en toe persoonlijk stinkend schuldig te voelen. 


En toen was er Marian.


Marian schreef het zelfverwoestingsboek. Een groot pleidooi om de verantwoordelijkheid voor alle wereldproblemen vooral niet bij onszelf (of bij andere individuen) te leggen. Niet alleen omdat het niet leuk is. Maar omdat het individualiseren van grote problemen een afleiding zijn van waar het echt schort. Hoger. 


Dit gesprek mag je niet missen.

Julie Cafmeyer


'Zorgen we nog voor mekaar'


Wie is Julie Cafmeyer?


Ze noemt haar eigen werk niet kwetsbaar maar het is toch via een genadeloos transparante inkijk in wat Julie meemaakt dat ze ons ook anders naar de wereld laat kijken. Of het nu met haar columns is in De Morgen of met haar theaterwerk. Of een namiddag bij ons aan tafel.


Julie denkt over liefde. Over kunstenaarschap in tijden van besparingen. Over de wereld en hoe wij ons daartoe proberen te verhouden. Over mannelijkheid en vrouwelijkheid. En over liefde. En over liefde.

Charlotte Prové


'Minderen is bevrijdend'


Wie is Charlotte Prové?


Charlotte is verstandig. Nog voor het interview waren we onder de indruk van alles wat ze geschreven heeft over stadslandbouw en korte keten, vaak gebaseerd op haar werk als onderzoekster.


Charlotte is wijs. Niet Gents wijs, maar wijs zoals een uil dat is. Je weet wel: iemand die gigantische hoeveelheden informatie kan verwerken en op basis daarvan haar leven zo integer mogelijk probeert vorm te geven.


Wijze mensen kiezen voor minder.

Rachida Lamrabet


'Mensen zijn niet normaal'


Wie is Rachida Lamrabet?


Rachida ken je waarschijnlijk omdat ze ontslagen werd bij Unia door de inhoud van een van haar kunstwerken. 


(Op zich is dat voor ons reden genoeg om iemand in ‘zwijgen is geen optie’ uit te nodigen. Maar we worden verwend, er is meer!)


Intellectueel scherp en verbaal virtuoos. Het is een zeldzame combinatie maar Rachida beheerst ze.  Een juriste met de pen van een schrijfster. Genieten en bijleren, dat zul je.

Top
Contact

 
 
 
 


Top