wereldDANSfestivalEDEGEM


wereldDANSfestivalEDEGEMBob Germeys schreef:

Het wereldDANSfestivalEDEGEM stopt … daarmee komt er een einde aan een 41-jarige traditie.

Hoe is het zover kunnen komen?

 

Tussen 1975 en 2016 organiseerden we gedurende 41 jaar een festival van vreugde en vriendschap. Jaar na jaar genoten duizenden mensen van ons culturele evenement. Eind 2015 was er door gezondheidsproblemen van een paar sleutel-medewerkers even twijfel of het festival nog kon blijven voortbestaan. Dankzij het enthousiasme en de inzet van bestuur, comité, medewerkers, gastgezinnen en trouwe sponsors werd een sloteditie van het festival aangekondigd en georganiseerd van 10 tot 14 augustus 2016.

 

Deze sloteditie kwam tot stand in een nieuwe formule: 1 locatie in plaats van 3, een duurtijd van 5 dagen in plaats van 10 dagen.

Dit concept bleek een fantastisch succes. We konden in het mooie Beethovenauditorium van Hotel Ter Elst genieten van 3 prachtige voorstellingen. Organisatoren, publiek, groepen, gastgezinnen, medewerkers waren allemaal laaiend enthousiast … in die mate dat besloten werd om na te gaan of we met deze nieuwe succesformule niet verder zouden kunnen gaan naar een 42ste editie. In die optiek zochten en vonden we ook nieuwe mensen voor het organisatiecomité: Jonneke Schulte, Lieve Keppens, Sylvie Lemmens en Linn Germeys kwamen in het organisatiecomité.

 

Eén belangrijke zorg bleef: de financiële haalbaarheid.

Het Beethovenauditorium is een mooie zaal maar heeft een beperkte capaciteit.

Zelfs als we een extra voorstelling zouden inlassen zouden de maximale inkomsten die we hadden kunnen genereren niet volstaan om de organisatiekosten te dekken. Om dit structurele tekort van 3.500 € op te vangen, hebben we geprobeerd om de noodzakelijke inkomsten te werven via sponsors en de gemeente Edegem, maar dat is jammer genoeg niet gelukt. Volgens burgemeester Koen Metsu was er niet 1 € beschikbaar om ons te helpen. ( 3 dagen later schonk Groen 20.107 € aan Music For Life en 23.635 € aan projecten in het Zuiden ).


Omdat op die manier aan een belangrijke voorwaarde voor een gezond festival niet kan worden voldaan, kan het bestuur niet anders dan een punt zetten achter de organisatie. De vzw Edegems Volkskunstcomité gaat voorlopig slapend verder en zal vooralsnog geen activiteiten meer ontplooien. Wel staat het bestuur van de slapende vereniging open voor nieuwe initiatieven op korte termijn.

Deze situatie geeft het bestuur de gelegenheid om alle lopende verplichtingen netjes af te handelen en na te denken op welke wijze - na een mogelijk definitief stoppen van de VZW – we de materialen en het omvangrijke archief een goede bestemming kunnen geven.

 

Wij danken iedereen - gastgezinnen, medewerkers, sponsors - die ons de voorbije 41 jaar hebben gesteund bij de organisatie van het wereldDANSfestivalEDEGEM. Dank ook aan de vele tienduizenden mensen die al die jaren genoten hebben van het grootste culturele evenement van de zomer van Edegem.


Met vriendelijke groeten

Bob - Coördinator  wereldDANSfestivalEDEGEMJeroen Van Laer schreef:

Bob, ik heb begrip voor de moeilijke beslissing om (voorlopig) geen WereldDansFestival meer te organiseren, maar stellen dat dit ultiem door een gebrek aan interesse en steun is vanuit het gemeentebestuur vind ik bijzonder jammer om te lezen. Er is al jaren financiële én logistieke steun vanuit de gemeente. Net zoals er al jaren een projecttoelage bestaat voor projecten in het Zuiden. Uw redenering doortrekkend, is nu elke euro die we in Edegem aan andere zaken geven dan aan het WereldDansFestival een schande.

Zo werkt het natuurlijk niet.


Jeroen Van Laer

Schepen voor jeugd, gezin en kinderopvang, ICT, participatie, wijkwerking, internationale solidariteit en gelijke kansen (Gemeente Edegem) Docent Nieuwe media en Politiek (Universiteit Antwerpen)Bob Germeys schreef:

Beste Jeroen, vreemd dat politici andere zaken lezen dan er staan … wij namen het woord glorieus in de mond … over schande zal je in onze teksten niks vinden. Als Groen vindt dat dit de juiste beslissing is, dan is dat zo … interesseert mij verder niet. Of de mensen van Edegem daar ook zo over denken zullen ze zelf wel beslissen. Onze nieuwsbrief ging vandaag naar 4.250 mensen. Zij zijn intelligent genoeg om hierover hun eigen mening te vormen … daar hebben ze jou niet voor nodig. Ze zullen trouwens bijzonder blij zijn dat Jeroen Van Laer beslist dat dit het - voorlopig - einde is. Ik heb een voorstel … kom in onze raad van bestuur dan zie je het festival misschien zelfs eens. Ik ben niet zinnens om hier – zoals de vorige keer – eindeloos te gaan over palaveren. Je hoort me ten gepaste tijde.


Bob Germeys

Training Coördinator Efficy, Founder BG Consulting & Training ( Spreken in het openbaar - Inspirerend Leiderschap - Participatief Management ) Coördinator wereldDANSfestivalEDEGEMAn Thees schreef:

Wij, wereldDANSfestivalEDEGEM, zijn een a-politieke culturele vereniging die Edegem al 41 jaar op de wereldkaart zet.

Jammer genoeg zijn wij dit jaar - voor het eerst in 41 jaar - in financiele nood.

Wij hebben aan burgemeester Koen Metsu een steun van 3.500 € gevraagd om het voortbestaan van het wereldDANSfestivalEDEGEM mogelijk te maken ... met als antwoord dat de gemeente zelfs niet 1 € aan ons kan geven. Als je dan plots het glorieuze bericht van Groen leest, dat de gemeente 43.000 € aan allerlei goede doelen in binnen- en buitenland schenkt, dan ben je sprakeloos, verbijsterd, boos en het doet ook pijn.

Er rijzen heel veel vragen ...


An Thees

Verantwoordelijke selectie groepen wereldDANSfestivalEDEGEMGeert Nijhof schreef:

Hallo beste folklore vrienden in Edegem.

Ik heb kennis genomen van jullie besluit om te (moeten) stoppen met het festival. Ontzettend jammer na al die jaren van intensieve samenwerking en vriendschapsbanden, die zijn ontstaan.

Het is zo verschrikkelijk jammer dat onze overheden niet beter het veel grotere belang van deze festivals in willen zien en daar een steentje aan willen bijdragen.

Ik wens jullie alle goeds en blijf de mooie herinneringen koesteren.

Fijne feestdagen voor jullie allemaal.


Geert Nijhof

Impressario SIVO festival - NederlandUlf Verbeelen schreef:

Dag An, Bob en alle medewerkers van het wereldDANSfestivalEDEGEM.

Ik ben er zeker van dat ik namens bestuur en alle medewerkers van Hello!Schoten spreek, als ik zeg dat wij het ongelooflijk jammer vinden dat jullie ermee (moeten) ophouden. In de loop der jaren is de verstandhouding tussen Schoten en Edegem uitgegroeid van een formele vriendelijkheid tot een (h)echte en zeer gemoedelijke relatie, al zat samenwerking er – gezien het verschil in periode – nooit echt in, op zich wel jammer. Als Edegem stopt, moet dat een signaal zijn. De inkomstenkant wordt er voor iedereen niet beter op – o.a. door het wegvallen van cultuursubsidies ( deze week nog in het nieuws ) - en daartegenover worden de kosten – vaak ingegeven door hetzelfde beleid ( denk maar aan meer veiligheid ) – steeds zwaarder. Benieuwd hoe lang festivals als de onze nog kunnen overleven. Het is een beetje frustrerend om te merken dat overheden op elk niveau ons steeds meer links laten liggen ( vooral Vlaanderen ), ondanks mooie politieke praatjes bij elke gelegenheid. Ik ga hier nu geen hetze starten, daarvoor is dit niet de gelegenheid, maar maak mij wel boos over het feit dat één van de Vlaamse topfestivals ermee moet ophouden, door o.a. een gebrek aan een – relatief beperkte - financiële steun vanuit overheden.

Ik hoop alvast – en met mij ongetwijfeld velen – dat Edegem op één of andere manier of in één of andere formule toch nog de toekomst krijgt, die het verdient. Succes en hartelijke groeten namens bestuur en medewerkers van Hello!Schoten.

Groetjes


Ulf Verbeelen - Vice-President / International secretary

Hello!Schoten - WorlddancefestivalWalter Casteels schreef:

Dag An, tot onze grote spijt is datgene waarvan ik niet geloofde dat het ooit zou gebeuren dan toch gebeurd ...

Weer een festival minder en dan nog niet één van de minste.

Het gaat er op dat gebied niet op vooruit.

Bedankt, in elk geval, voor de jarenlange goede en vlotte samenwerking, met jezelf, maar ook met de voorgaande generaties ( zoals Maddy en Jos ). En wij moeten hopen dat het ook ons niet boven het hoofd hangt.

Tot later!


Walter

Festival BonheidenJohan Van Roey schreef:

Beste mensen van het 'volksdansfestival' (zoals wij het altijd zijn blijven noemen). Wij hebben met onze jachthoornkring een aantal keren mogen optreden op het festival. We herinneren ons vooral een fantastisch programma met bijzondere deelnemers, een talrijk en geïnteresseerd publiek en vooral een enthousiaste en 'professionele' ploeg. Het is inderdaad spijtig dat het verhaal hier moet stoppen. Maar koester vooral de mooie herinneringen en wees er van overtuigd dat jullie iets bijzonders verwezenlijkt hebben.


Namens de Koninklijke AntwerpseJachthoornKring,

Johan Van RoeyKoen Van den Abbeele schreef:

Waarom een gemeente - die al die jaren genoten heeft - geen 5000 € kan investeren in een festival dat Edegem op de kaart heeft gezet, is gewoonweg laagvloerse partijpolitiek.


Koen

Reuzegom LeuvenVeerle D'Huyvetter schreef:

Verbijstering! Sprakeloos!

En heel verdrietig!!!!


Veerle

 


Ingrid & Ludo Janssens:

Beste mensen van het EVK,

Wij waren van 1991 tot 1997 gastgezin en in de latere jaren gids. Door toeval hebben we terug contact met één van onze gasten van Paraguay van het eerste jaar en hebben we veel goede herinneringen opgehaald. En jullie website oproepend, komen we te weten dat dit jaar het laatste jaar van het festival van Edegem was. Dankzij dit festival hebben we toffe mensen leren kennen en hiervoor zijn we het festival zeer dankbaar. Wij wonen nu al een tijd in Venezuela en van hieruit wensen we aan allen die ooit hebben meegewerkt, een zalig Kerstfeest en een voorspoedig Nieuwjaar.


Ingrid & Ludo Janssens-VerbeeckMaggi Toussaint schreef:

Beste An, Bob,

Jammer van de stopzetting en proficiat voor al die jaren van inspanning!

Wens jullie het beste,


MaggiAnita De Maesschalck schreef:

Er zijn geen woorden om uit te drukken hoe spijtig ik het vind dat jullie ermee stoppen. Jarenlang al die verschillende culturen in ons dorp was een meerwaarde voor de gemeente en haar bewoners en dit zonder enige problemen. Vele politiekers zouden hieraan een voorbeeld kunnen nemen. Mijn welgemeende dank voor al die mooie jaren.


Groetjes,

Anita De Maesschalck

 


Hans Baeselen schreef:

Het wereldDANSfestivalEDEGEM is vrij uniek in zijn soort.

Een uniek product heeft een emotionele waarde.

Ofwel weinig waarde ...

Ofwel veel waarde ...

In elk geval, het mag niet verdwijnen.

Dat is zijn unieke waarde.

Wat het gemeentebestuur eens zou moeten beseffen is:

Dat er voor duizenden, jawel voor duizenden euro's is gedronken gegeten en achtergelaten bij de Edegemse middenstand.

En dit allemaal vanwege jullie festival.

Voor een liberaal rechts gemeentebestuur stemt dit tot nadenken ...


Hans Kris Daelemans schreef:

Heel erg dat zo'n schamel bedrag een probleem kan zijn voor een gemeentebestuur. Waar is hun visie? Hebben ze al eens nagedacht wat het festival betekent voor de uitstraling van "hun" gemeente? Hoeveel mensen daarvan genieten? En ook, wat de economische return is?

Daar wordt bijna nooit aan gedacht, alsof cultuur alleen maar geld kost. Erg erg, erg!!

Hopelijk komt er alsnog een oplossing!!


Kris en Monique Michel & Martine Dirix-Luyckx schreven:

Afscheid nemen is altijd heel moeilijk en NU zeker !!! Nog steeds kunnen we die bittere pil niet slikken ... Zo'n toffe organisatie die zich 200% gedurende jaren heeft ingezet, en dan " goodbye" zeggen, gaat heel moeilijk. Gelukkig houden we nog heel regelmatig contact met onze gasten van Curitiba !!! Wij hopen echt dat er iets nieuws uit de bus komt, andere formule, andere aanpak en we gooien er ons letterlijk en figuurlijk in. Groetjes en tot weldra. Prettige feesten en een gelukkig & gezond Nieuwe Jaar 2017.


Martine & MichelSteven Mostmans schreef:

Radio Frekwent wil jullie hartelijk danken voor de fijne samenwerking van de voorbije jaren.

We vinden het heel erg jammer dat jullie ermee stoppen.

Met vriendelijke groeten


Steven Mostmans

Radio FrekwentJaak Govaere schreef:

Dit is dus geen goed nieuws. Inderdaad heel spijtig want het is net wat onze gemeenschap vandaag nodig heeft: contacten met andere culturen en volkeren. Ach, België stelt zich vaak aan als een niet ruimdenkend land wat cultuur betreft. Ik kan tientallen voorbeelden aanhalen. Wat vooral jammer is, is het feit dat wat men afschaft wellicht nooit heropgericht zal worden. Puur verlies !!

Laat jullie niet doen !! Waarom geen “Crowdfunding” uitproberen. Mecenaat? Sponsors? Blijven doorgaan ook al is het met minder groepen. Niets meer organiseren is de dood. Klein blijven verder werken kan aantonen dat “ze” geen gelijk hebben. Natuurlijk, als alles goed gaat komen “ze” de pluimen op hun hoed steken. Provincie contacteren, Federale instellingen, dansscholen, buitenlandse Ambassades die in België zijn gevestigd (ook zij hebben er belang bij dat hun folklore hier getoond wordt ), enfin niet aflaten.

Bij de eerste kennismaking met het wereldDANSfestivalEDEGEM voelde ik me opnieuw een mens in een wereld van culturele diversiteit.

Ik was echt onder de indruk. Wat een puike organisatie!! Dat dit ook nog moet verdwijnen is toch “niet kunnen”.

Wat doen hé? ’t Zijn natuurlijk altijd dezelfde mensen die zich 100% inzetten om dergelijke activiteiten te organiseren en niet dezelfde mensen die de bloemetjes krijgen. Naar de pers stappen, de media ( TV, radio,… ) om dit aan te klagen. Oproepen tot steun. Eens rustig bekijken maar het loont de moeite om “ze” nog eens wakker te schudden.

Ik hoop dat jullie er in zullen slagen. Misschien in een andere versie, bekeken vanuit een andere hoek,veranderen van locatie, … veel werk natuurlijk maar laat jullie de les niet spellen. Het is en blijft een prachtig, uitzonderlijk en hoogstaand cultureel evenement. Proficiat in elk geval voor al jullie inspanningen. Hoed af hoor voor een dergelijke organisatie.

Hou me op de hoogte.

Mijn beste wensen voor 2017.Vooral een goede gezondheid. Mooie momenten binnen de familiekring en elders.

Moge alles wat jullie zullen ondernemen slagen !!


Jaak

Antwerps Thebaans KwartetPaul Braat schreef:

Aan het EVK-team, en alle WDFE medewerkers.

Dankzij jullie harde werk, en inzet heb ik vele jaren mogen genieten van schitterende festivals.

Het bewijs dat cultuur mensen verenigd. Ik wil jullie dan ook DUIZEND maal BEDANKEN !! En wens jullie een mooie toekomst, in Geluk, Liefde en Gezondheid !!! Mijn Allerbeste Wensen, en een Mooie Kerst !!


Vanwege Paul Braat

Beveren-WaasGert Van Dommelen schreef:

Vele vele jaren genoten van de dans, nadien ook genoten van gasten van over de hele wereld in huis. Hoe je met dans en wat goede wil toch zo verstaanbaar wordt ...

Gasten die voor ons kookten, bbq's organiseren, smoutebollen bakken, op trot gaan met de dansers en aan het einde van de week afscheid moeten nemen en de wereld opnieuw zien vertrekken.

We zullen het missen maar vooral ongelooflijk bedankt aan de hele organisatie voor en achter de schermen!

Dikke dikke duim voor jullie.


GertAn Bruloot schreef:

Jammer, maar we hebben mooie herinneringen aan mooie festivals!

Prettige feestdagen !


AnMartine Dirix schreef:

Grote dank aan gans het comité dat zich 200% heeft ingezet en tot op het laatste heeft gevochten om een 42ste dansfestival te organiseren. Dikke duim. Wij vinden het ontzettend jammer en hopen elkaar nog terug te zien in 2017 ... wie weet ... komt er iets nieuws uit de bus ????

Onze allerbeste wensen aan gans het wereldDANSfestivalEDEGEM in 2017.


MartineWouter Van Biesen schreef:

Dag An, Ik had het al vernomen. Zeer jammer dat er toch geen positieve doorbraak is gekomen, en dat nu financiële redenen hiervan de oorzaak zijn nadat jullie precies toch een beetje een doorstart hebben kunnen nemen qua organisatiecomité…

En zeker ook een spijtige zaak omdat we met jullie ook wel een heel goede partner verliezen voor gezamenlijke uitnodigingen dan wel voor het uitwisselen van gastoptredens tijdens onze festivals. Dat maakt het voor ons ook alweer een beetje moeilijker om ons programma rond te krijgen met aantrekkelijke groepen. Maar los daarvan ook een groot verlies voor de Vlaamse folklorewereld, waarin het sowieso moeilijker en moeilijker wordt om internationale folklore op de kaart te houden, ook voor ons.

Ik hoop dat er in de toekomst toch nog iets van de grond kan komen in Edegem, en wij zijn en blijven daarin altijd bereid om mee op de kar te springen om samen te werken. Ook nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, en hopelijk, nu dat misschien eens kan lukken, tot eens in Hasselt komende zomer. En moest je intussen tijd leuke aanbiedingen van groepen binnen krijgen, mag je ze altijd naar ons doorverwijzen.

Groetjes,


Wouter

Festival Hasselt
Rita Borowski schreef:

Hoe kan men deze traditie zo laten stoppen!!!!! Edegem stond op de kaart, verbroedering van alle nationaliteiten, prachtige uitvoeringen en zeker ook jammer hun GRATIS optreden in Immaculata jaarlijks waarvoor oprechte dank. Hopelijk komt er toch nog een oplossing uit de bus.


RitaLa Compañia Juvenil De Dana Folklórica Mexicana schreef:

Hola An

Recibe un cariñosos saludo de la Compañía Juvenil de Danza Folklórica Mexicana (antes Compañía Escolar).

Aquí un testimonio de nuestro paso por el Festival de Edegem. ... "Mi primer acercamiento al festival de Edegem fue en el año de 1993, participaba en aquel entonces como parte del cuerpo de baile del Grupo Cultural Tierra Nueva,

conocí en aquel entonces a personas que estaban en la organización del festival y a la familia que me dió hospedaje en su domicilio (Fernand y Gerda Van Klaveren) con quienes tengo hasta la fecha con una gran amistad.

Regresé al Festival en 2011 como director de la Compañía Escolar de Danza Folklórica Mexicana, mi primera gran sorpresa fue encontrarme con personas que !!aún continuaban dentro de la organización del Festival!! La familia Van Klaveren me dió nuevamente hospedaje en su hogar. Que dicha encontrar rostros conocidos en un país tan lejano al nuestro.

Esto habla muy bien de lo que significa un Festival, primero porque no es fácil que un grupo de personas de una comunidad se organicen y se den a la tarea de: buscar grupos internacionales, organizar a familias que deseen hospedarlos, promocionar el evento, buscar patrocinios, entre muchas otras cosas. Cuarenta años de festival se dicen fácil, pero indudablemente que es un gran logro. Que dicha saber que hay personas dispuestas a ofrecer su tiempo y su talento en la organización de algo tan bello.

Un festival es hermandad entre la gente del mundo, a nosotros nos permitió conocer un poco de lo que es Bélgica, su gente, sus ciudades, su cultura... Nosotros llevamos un poco de nuestras tradiciones, nuestros bailes y danzas, nuestra música...

El Festival de Edegem debe continuar por muchos años, nuestra eterna gratitud y admiración a los organizadores y a todas las personas que hacen posible este gran evento anual, hacemos votos porque la vida nos de la oportunidad de encontrarnos una vez más"


ALEJANDRO ESPINDOLA GALICIA

DIRECTOR DE LA COMPAÑÍA JUVENIL DE DANZA FOLKLÓRICA MEXICANAMagnolia Secret schreef:

Beste An,

Wij van Magnolia Secret zijn zeer teleurgesteld dat een gemeentebestuur het wereldDANSfestivalEDEGEM zomaar naast zich neerlegt en niet wil investeren in cultuur van internationaal hoog opgebouwd niveau !!! Wij waren steeds heel trots dat wij van dit prachtige initiatief deel mochten uitmaken ... Culturen van over heel de wereld werden al dansend versmolten met elkaar, dit is wat onze huidige samenleving nodig heeft !!! Niet alleen tijdens het festival worden vriendschappen geboren en verdergezet, dit heeft invloed op ganse gemeenschappen. Dus hopelijk denkt Edegem twee keer na vooraleer ze dergelijk project de rug toekeren! Integendeel een gemeente zou super trots moeten zijn op jullie initiatief en sowieso steun moeten geven! Hopelijk komt het nog goed ... onze steun hebben jullie ! Veel succes !!!


Groetjes,

Uschi - Magnolia SecretEmil Dimitrov schreef:

It is a pity that your festival, one of the best and famous festivals - not only in Belgium, but in whole Europe - stopped.

May be you will find a way to renew and I wish you this sincerely.

Kind regards,


Emil Dimitrov

Manager Folk World - Sofia - Bulgaria Ulf Verbeelen schreef:

Ik heb jullie nieuwsbrief ook gelezen over de steun aan Music for Life en voor jullie niks. Het is altijd hetzelfde met die politici, van welk niveau of eender welke partij. Steun is alleen ok als ze zelf ‘in beeld’ komen. Plat opportunisme. En natuurlijk hebben ze altijd gelijk. Dat Schoten daardoor niet ooit hetzelfde lot moet ondergaan, is lang niet zeker. Maar voorlopig houden we vol. En natuurlijk zien we elkaar nog. Ik zou voorstellen aan CIOFF dat een slapende vereniging nog wordt uitgenodigd op de vergaderingen, maar dat is niet aan mij om te beslissen. Als jullie dat al zouden willen. En als je niet op reis bent tijdens ons festival, nodig ik jullie graag uit op ons festival. Edegem blijft alvast in de verzendingslijst van CIOFF-festivals staan, wat mij betreft.

Geniet van de feestdagen en laat het niet aan jullie hart komen, letterlijk en figuurlijk …

Groetjes,


Ulf - Vice-President / International secretary

Hello!Schoten - WorlddancefestivalLa Compañia Juvenil De Dana Folklórica Mexicana schreef:

"Para mí el festival de Edegem fue una puerta al mundo, una fiesta de humanidad. Me demostró que no importa la distancia o el idioma, la hermandad entre personas y países se puede lograr. Por eso, hoy más que nunca se debe continuar con esta hermosa tradición. Mi gratitud a las personas que lo han hecho posible durante tantos años"


ROGELIO FERNADO MELO RAMÍREZ

BAILARÍN


Martine Dirix schreef:

Proficiat voor jullie enthousiame en inzet bij het organiseren van 41 wereldDANSfestivalEDEGEM.

We will miss it forever ...

Martine Ballet les fonds blancs schreef:

Chère An,

Nous sommes vraiment attristés par cette nouvelle. On espère de tout coeur que vous trouverez une solution financière.

Votre Festival a été un de nos meilleurs souvenirs.

Nous avions apprécié votre gentillesse, amabilité et votre engouement pour la bonne organisation des spectacles. Sans oublier la grande disponibilité des familles !! C'est vraiment dommage de ne pas pouvoir perpétrer ce Festival ! Transmettez nos sincères salutations à toute l'équipe et nos meilleurs voeux 2017.


Patricia

Ballet les fonds blancs - MARTINIQUEGeert Nijhof schreef:

Geen geld voor een uitstekend georganiseerd wereld folklore festival met veel muziek en dans in eigen gemeente.

Onvoorstelbaar toch!!!!


Geert

Impressario SIVO festival - NederlandIsodore Havyarimana schreef:

Je vais écrire en Français et vous pourrez traduire.

Grâce au festival de Edegem, nous avons pu découvrir la ville de Edegem, plutôt paisible, calme, bien oganisée avec des habitants et des dirigeants courageux et sympatiques. Nous nous souvenons des bons moments sur les terrasses de Edegem avec les gens de la communes mais aussi avec d'autres venants d'ailleurs, d'autre part la présence des festivaliers venant d'autres horizons contribue au ...sentiment de fierté et de bien être chez soit . C'est pour cela que je plaide pour le maintiens du festival pour le bien et le plaisir de tout le monde.

Merci beaucoup et salutations à tous.


Havyarimana Isidore

Karyenda groupe BurundiLa Compañia Juvenil De Dana Folklórica Mexicana schreef:

"Para mi fue una grata vivencia poder estar en un festival al que ya anteriormente habia estado y reencontrar algunas personas que siguen trabajando para el festival, con las mismas ganas a pesar de los años y hacerte sentir con una gran confianza y una alegria, como si fuese de tu familia, esto es recíproco. Te alimenta el alma y te dan una esperanza de pensar que el mundo puede llegar a ser uno sólo para toda la gente, gracias a la danza y la música"


SALVADOR HERNÁNDEZ TAPIA

MÚSICOBart Korthoudt schreef:

Dit is voor jullie een heel pijnlijke beslissing geweest. Ik vind het heel jammer. Ik stond met tranen in de ogen te lezen in de krant. Ik ga vele groepen missen. Jullie waren een formidabele vrede en liefdevolle organisatie. Ik ga jullie nooit meer vergeten!!! Dikke knuffel en zoen van een heel fiere getuige van dit prachtige spektakel. Het ga jullie goed!!! Liefs.


BartMario García Siani schreef:

¡¡NO ES POSIBLE!!!

Un Festival tan importante como el de EDEGEM no puede parar!....

Es un excelente festival que está en la historia grande de los grandes festivales del mundo!

Por su nivel artístico, la excelencia de su organización y la trascendencia internacional que ha logrado, haciendo conocer a EDEGEM en el mundo, este extraordinario muestrario cultural debe seguir firme y adelante. Ojalá todas las autoridades, empresas, personas, ONGs, etc. colaboren para que el Festival de Edegem no pare!.

De CIOFF Paraguay hemos participado con suma satisfacción de ese maravilloso Festival. Y queremos seguir participando, pues la gente de Edegem está en nuestros corazones, en el rincón más cálido, donde se anida el verdadero cariño.

Edegem no debe morir.

¡VIVA EL FESTIVAL DE EDEGEM!!!


Mario García Siani

Delegado de CIOFF Paraguay

Director del Grupo "Paraguay ete"Siegfried Verbeelen schreef:

Ook ik betreur de definitieve stopzetting van het festival van Edegem, waarmee wij zovele jaren heel goede contacten hadden en ik sluit mij volledig aan bij de woorden van Ulf.

Beste groeten en een zalig kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar.


Sieg

 


Carlos Andres Gamboa schreef:

Vuestro Festival esta siempre en mi corazón. Hace muchos años asisto a festivales en distintos países y puedo asegurar que wereldDANSfestivalEDEGEM es incomparable. Sus organizadores son gente maravillosa y muy profesionales. Gracias por habernos acogido y gracias por tan hermosos recuerdos.


Carlos - Compañia Artistica Danzar

ColombiaBruno Marschang schreef:

Beste Bob, An,

Ik heb altijd graag foto’s genomen voor het WDFE. Het was een plezier om elk jaar dezelfde gezichten terug te zien en nieuwe dansgroepen te leren kennen. Het doet me een plezier dat de foto’s in heel de wereld verschijnen. Dit is een kroon op ons werk.

Jullie zijn ook bedankt om ons deze gelegenheid te geven deze foto’s te kunnen maken.

Spijtig dat het afgelopen is, maar ik hou de herinneringen dicht bij me.

Fijne feesten en hou jullie gezond.

Vriendelijke groeten,


Bruno

FestivalfotograaafAlbert Van Hees schreef:

Bob, het nemen van foto's heb ik heel graag en van harte gedaan.

We zullen de mooie herinneringen steeds in ons hart dragen.

Een spreekwoord zegt : “er is niets dat voorgoed verdwijnt als je de herinnering bewaart”

En dat zal niemand ons kunnen afnemen.


Albert

FestivalfotograafLuc Collart schreef:

Dag Bob en An,

Voor mij was het fotograferen op het wereldDansfestivalEdegem een unieke ervaring waar ik heel veel van genoten heb in aanwezigheid van sympathieke mensen.

Jammer dat het festival hier stopt maar mooie herinneringen zullen mij altijd bijblijven. We wensen jullie allebei, alsook jullie kinderen en kleinkinderen hele fijne en sfeervolle Kerstdagen toe en voor 2017 een gezond en gelukkig Nieuwjaar!!!

Groetjes van Luc en Magda.


Luc

FestivalfotograafMarc en Lieve Roscam-Redant schreven:

Met spijt maar met veel begrip en heel veel goede herinneringen aan het festival van Edegem lazen we jullie bericht over het stoppen van deze mooie traditie.

Graag wensen we jullie toch fijne feestdagen en willen we jullie bedanken voor jullie inzet.

(Mandoerse-leden, ook onze groep is gestopt maar de vriendschappen die er dichtbij en veraf door gegroeid zijn zullen eeuwig blijven)

Met warme groeten,


Marc en Lieve Roscam-Redant

Aartselaar

 


Veerle D'Huyvetter schreef:

Heel toevallig ben ik bij het wereldDANSfestival in Edegem terechtgekomen en heb er geen seconde spijt van gehad. Er is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Ik heb verschillende taken vervuld op het festival en die waren allemaal keileuk. Maar het leukste waren de contacten met de gastgezinnen en zien hoe de band met hun gasten groeide. Dat ga ik nooit vergeten.

Groetjes,


VeerleCorinne en Harry Volont schreven:

Zo jammer! Na de kwis begonnen we te hopen op een volgende editie. Jammer van niet. Ik heb genoten van de keren dat ik er was.

Groetjes en bedankt aan alle vrijwilligers en bestuursleden.


Corinne en HarryRegis E. Bastian schreef:

Its sad, nice festival, nice people. Thank you for the collaboration we have had An.

It was great to meet you personally.


Regis

Manager Aldeia dos Anjos - BraziliëMon van den Hauwe schreef:

Ik betreur de beslissing maar begrijp zeer goed dat de "centjes" er moeten zijn!


MonAndré Goossens schreef:

Jullie hebben veel gebracht, artistiek, en in zake wereldsamenleving. Proficiat. En welverdiende rustigere tijden.


AndréErik en Hildegard Van Haerenborgh - Van Doorslaer schreven:

Beste, wij begrijpen de beslissing maar vinden het erg jammer ... We waren trouwe bezoekers van uw festival en hebben jaren kunnen genieten van sfeer, dans, muziek en ook van nieuwe vriendschappen het ene jaar dat we "gelegenheids"gastgezin waren.

We willen jullie dan ook danken voor al die mooie jaren en wensen jullie veel succes bij de eventuele nieuwe activiteiten.

Dankjewel.


Erik en HildegardHendrik van Gogh schreef:

Voor mij een zeer pijnlijk bericht.

Ik heb elk jaar de voorstelling bijgewoond behalve dit jaar omdat alles was uitverkocht.

Het gemeentebestuur zou dit evenement moeten overnemen, het is eigen aan Edegem. Elk jaar zag ik er naar uit, eerst Schoten, dan Edegem. Alleszins hartelijk dank voor uw inspanningen.

Tracht de zaak nog te redden a.u.b.


HendrikJohn Versprille schreef:

Ik vind het gewoon echt spijtig.


JohnWim Verellen schreef:

Hey John, 100 % akkoord met jou. Maar alle respect voor de beslissing, die niet over één nacht ijs is gegaan. En heel veel dank aan heel de organisatie dat we er zoveel onvergetelijke momenten mochten meemaken.


Wim

   


Ilse Janssens schreef:

Wij zijn dankbaar dat we hier deel van mochten uitmaken ... het heeft ons rijker gemaakt ...

Hartelijk dank voor jullie inzet.


Ilse

 


Eric Du Meunier schreef:

Heel erg jammer, maar ik wil jullie uit de grond van m'n hart zeer danken voor de vele jaren dat jullie het dansfestival mogelijk maakten. Verschillende zomers, tijdens mijn verlof heb ik ervan genoten. Geen geld om op reis te gaan, maar de wereld kwam op die manier een beetje naar mij. Dankjewel.


Eric


 

Bob Germeys schreef:

Merry Christmas and a Happy New Year to our friends all over the world in:


Rusland  Oekraïne  Griekenland  Turkije  Servië  Macedonië  Kroatië  China  Taiwan  Chili  Paaseiland  Spanje  Catalonië  Senegal  De Verenigde Staten  Cuba  Brazilië  Peru  Bulgarije  Burundi  Colombia  Rwanda  Indonesië  Argentinië  Armenië  Paraguay  Litouwen  Mexico  Kalmykia  Canada  Ierland  Bolivië  India  Martinique  Iran  Polen  Oezbekistan  Togo  Wit Rusland  Panama  Guatemala  Sicilië  Tailand  Puerto Rico  Nieuw-Zeeland  Frankrijk  Venezuela  Zuid-Afrika  Antigua & Barbuda  Schotland  Udmurtia  Zimbabwe  Tsjoevasjië  De Filippijen  West-Papua  Georgië  Zuid-Korea  Hongarije  Moldavië  Portugal  Koerdistan  Duitsland  Italië  Vlaanderen  Wallonië  Luxemburg ...


Bob

Coördinator wereldDANSfestivalEDEGEM       Edegem, waar de wereld zich thuis voelde ....